16 Şubat 2011 Çarşamba

Yolculuklarda ve Uzun Yolculuklarda Sürücülerin Dikkat Etmesi Gerekenler..


Büyük şehirlerdeki yoğun trafik, mesafe uzun olmasa da sürücülerin saatlerce direksiyon başında kalmasına neden oluyor. Uzun süre otomobil kullanmaya bağlı olarak boyun ve sırt ağrıları oluşabiliyor. Her gün otomobilde geçen iki üç saatin ardından, bilgisayar ekranı karşısında geçirilen uzun saatler kişilerin omurgasında, duruş bozukluğuna bağlı basit ağrıların yanı sıra, fıtıklara da zemin hazırlıyor. Uzun süreli oturuşlar ve hareketsizlik kaslarımızın zayıflamasına ve eklemlerimizin daha çabuk zarar görür hale gelmesine yol açıyor.

Oturma şeklinizi düzelterek ağrılardan korunun
Çok uzun süreli otomobil kullananlar hareketsizliğin yol açtığı hastalıkların yanı sıra, sırt ve boyun ağrısı, siyatik ve bel fıtığı riskleri ile karşı karşıya kalabilir. Oturma şekli düzeltilerek olası bel kemiği, sırt ve boyun problemleri önlenebilir. Uzun süre otomobil kullanmanın yol açtığı rahatsızlıklardan korunmak şu noktalara dikkat etmek gerek:

Koltuğunuzu yerden neredeyse 100 derece açı yapacak şekilde, dik hale getirin.
Koltuğunuzu 120 dereceye getirmenin bel açısından daha rahat olduğunu belirten yazılar olmasına karşın, bu açıda boynu dik tutmak daha zor olacağı için 100 derecelik yaslanma açısı daha çok kabul görmektedir.
Dizlerinizi kalçanızdan hafifçe yüksek tutun.
Başınız geriye doğru çok hafifçe yaslayın (sadece %10).
Dirseklerinizi kolçakta dinlendirin.
Direksiyon tutuşunuz olası hava yastığı yaralanmasını önlemek için 9.15 tutuşu (bir el 9, diğer el 3 hizasında) yerine 10.10 şeklinde olsun (bir el 10, diğer el 2 pozisyonunda). 


Sırtınızı dikey pozisyonda tutun, başınızın, koltuk başlığının ortasını desteklediğinden emin olun.
Koltuğunuzu daha konforlu hale getirmek ve sırtınıza destek sağlamak için (eğer yok ise) omuriliğinizi destekleyen yastık kullanın.
Koltuğunuzu ve direksiyon simidinizi, direksiyona rahat ulaşabileceğiniz şekilde ayarlayın.
Mümkünse her 20-30 dakikada bir arabadan çıkın ve gerinin.
Eğer sırt ağrınız araba kullandığınız sırada ortaya çıkarsa, ağrıyan bölge üzerine buz kompresi uygulayın. Bunu küçük poşete koyduğunuz buzu havluya sarıp, koltuk ile belinizin arasına yerleştirerek sağlayabilirsiniz. Ya da eğer daha iyi hissettirecekse, sıcak termoforu uygulayabilirsiniz.

Alıntıdır...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder